Kalle Petré Stockholm, Sweden 2014.01.20 Nr B5a
KOMMENTAR Ett svagt Lo
I Dagens Nyheter idag står, att Lo byter spår*. I nätutgåvan heter det: "LO svänger om vinster i välfärden".

Lo-kongressen 2012 beslutade på en punkt: "att LO ska verka för att en non profit-princip ska vara rådande inom vård, skola och omsorg". Det var ett majoritetsbeslut mot ledningens vilja. Nu säger Lo's förste vice ordförande Tobias Baudin: "Vi är för vinst i välfärden och att också företagen måste få gå med vinst. Sedan vill vi att så mycket av vinsten som möjligt ska investeras tillbaka i verksamheten."

Man skulle kunna säga: "Vilken ynklig skit, som inte klarar av trycket från kapitalet!" Men det säger jag inte. Jag tycker synd om Baudin, som inte förmår hantera ett demokratiskt nederlag. En sån person borde inte sitta på denna post. Men vad hjälper det att säga så? Demokrati-problemet är så mycket större. Den vilda kapitalismen är för stark, och Lo och S är för svaga. Svagheten består inte i brist på stark opinion. Den breda opinionen mot vinster i välfärlden finns. Svagheten består i, att ledningarna för Lo och S inte vet hur de ska hantera ett samhälle, som inte vill bete sig enligt kapitalismens allmänna villkor. De är helt enkelt inte mycket till socialister.

Den breda opinionen slog igenom på Lo-kongressen. Ledningen var emot både före och efter. Detta eftersom den breda opinionen inte är tillräckligt politiskt fördjupad, så att den kan formera ett alternativt hållningssätt gentemot kapitalet, och inte kunnat lyfta in detta hållningssätt i Lo's ledning. Då kan man inte vänta sig något annat än att "Lo byter spår", när det blir kritiskt, som det nu är inför valrörelsen.

Det är synd om Baudin. Han sover säker illa sådana här nätter. Men det är ännu mer synd om medlemmarna, som inte lyckats byta ut Baudin eller lyckats förklara för honom hur han borde agera. Medlemmarna har anledning att diskutera några varv till inför nästa Lo-kongress.