Kalle Petré Stockholm, Sweden 2013.03.15 Nr B4m
Kommentar Illavarslande kort
Jag var igår på årsmöte för Bromma Socialdemokrater. Där höll arbetarkommunsekreterare Olle Burell en föredragning om utveckling och läge hos väljarna för socialdemokraterna, och om det förestående kyrkovalet. Det blev en intressant beskrivning och många viktiga frågeställningar. Dock gick det inte på djupet och det var väl inte utrymme för det. Samtidigt delade Olle ut kort med koncentrerat budskap. Det ser ut så här med fram- och baksida:


(Se större storlek längst ner. Original 10 x 8 cm.)

Ett snyggt kort. Men man kan ha några tankar om innehållet.

"FRAMTIDEN, FRAMTIDEN, FRAMTIDEN". Det börjar bli väldigt mycket användande av ordet "framtiden". Någon fråntlajnkonsult verkar vara anlitad. Om jag låter ironisk nu, så är jag rädd att ironin kommer att växa bland våra motståndare i valrörelsen. Den senaste tiden har det stått "Socialdememokraterna Framtidspartiet" på flygblad och power-point-presentationer. Här har man gått ett steg längre. Bredvid rosen står bara "Stockholmsregionen Framtidspartiet". Visserligen känner de flesta igen rosen, och visserligen står en vebbadress med partinamnet (i liten stil) längst ner. Men näe! När Programkommissionen i sitt programförslag inte vågar eller vill använda orden arbetare, tjänsteman och arbetarparti, så verkar utvecklingen fortsätta här. Snart är vi inte Socialdemokratiska Arbetarpartiet eller Socialdemokraterna utan bara Framtidspartiet. Det tycker nog någon fråntlajnkonsult är mycket mer attraktivt för väljarna. På arbetarkommuns repskap i december konstaterade jag, att programmet mest pratade om "medborgare". När jag sa: "Ska det bli Moderata Arbetarpartiet mot Socialdemokratiska Medborgarpartiet?" fick jag skrattar. Ska det skrattet snart fastna i halsen?

Sen är det väl inte riktigt lämpligt att påstå, att M har varit bra på att prata om problem. Vissa problem, ja. Men alla som de inte pratar om. Om du överhuvud taget pratar. Vi talar här särskilt om Stockholmregionen. Huvudmetoden för Filippa Reinfeldt och Sten Nordin är ju faktiskt att inte prata, så fort ett problem föreläggs dem!

I övrigt är väl inte så mycket att säga om det mesta av kortets text, förutom att den känns tunn.

En fråga är dock mycket illa. "Valet handlar om jobb och tillväxt". Ibland får man intrycket av att ordet "hållbar" petas in före "tillväxt" bara för att de bråkiga miljönördarna skriker så mycket. Här har "hållbar" i konsekvens med den känslan försvunnit. På baksidans mindre stil används orden "långsiktig tillväxt". Valet 2014 handlar alltså inte om ekologisk hållbarhet! Trots en hel del riktigt bra fraser i programförslaget om tillväxtens faror, så är det väl inget som någon fråntlajnkonsult har uppfattat.

Det här är bara ett kort. Kanske som ett försök att hitta nya former för partiets politiska framträdande. Det är vällovligt. Det behövs nya former. (Och gamla behöver uppfräsjas.) Små kort med koncentrerade budskap att stoppa i händerna på medlemmar och väljare kan vara en bra metod bland andra. Men det politiska innehållet i detta kort är dåligt.