Kalle Petré Stockholm, Sweden 2012.09.13 Nr B45
Referat På Facebook om islamofobi
En vän lade in en länk på min Facebook-sida. Jag kommenterade. En annan vän skrev en synpunkt. Sen rullade det på. Det gällde Lars Vilks, hans framträdande på Sion och avstängandet av honom från Jamtli. Via Mattias Gardell försökte jag vidga frågan.

Vän 1 30 augusti.
Klok böna, tycker jag.
Länk: (artikel av Channa Bankier) *

Jag 30 augusti 22.06.
Jag tycker si och jag tycker så. Vad jag vet, så är de flesta av jordens muslimska samhällen jävligt förtryckande. Lika jävliga som de kristna var för inte så länge sedan, eller som de ateistiska kommunisterna var helt nyligen. För inte så länge sedan var det fult att vara anti-kommunist, nu får man inte vara anti-muslim. Snart får man väl inte vara anti-mormon heller. Jag säger: Åt helvete med alla förtryckare! Sen råkar det vara så, att väldigt många muslimer kommer till Sverige och Europa. (Hur kommer det sig???...) Och då ska man förståss vara försiktig, eftersom de är i underläge. Men, vad jag vet, är det inte främst de europeiska muslimerna som reagerat på Vilks och liknande. Det är galningar i Pakistan och andra ställen som ställt till med "kravaller" som resulterat i dödsfall. Jo, jag är tveksam till om det är vettigt av Vilks att göra rondellhundar och delta på Sion's möte. Men jag väntar till efter det mötet för att se vad han tänker göra där. Vi kanske blir förvånade! Jag tror Jamtli gjorde dumt i att stänga av Vilks. Överreaktion. Han verkar inte vara "rasist" om än kanske lite omdömeslös. Om muslimerna inte var så jävla känsliga, så skulle han inte vara känd för något annat än Nimis, som ju också är jävligt kriminell, eller?

Vän 2 8 september 08.16.
Jamtli var givetvis jävligt kloka att stänga av honom. Nu erkänner han ju öppet att han vill tala på mötet för att han sympatiserar med åsikterna de står för. Först invandrarna, sedan bögar, sedan kvinnorna... sjuk värld vi lever i. Äckligt.

Jag 8 september 14.20.
Jag vet inte vad du vill, [vän 2]. Ska vi försöka stänga av yttrandefriheten för alla som som tycker illa om invandrare, bögar, kvinnor, arbetare, handikappade, knarkare o s v ?

Vän 2 8 september 17.04.
Blandar man ihop yttrandefriheten med rasism så är du helt fel ute. Nu vet jag din inriktning. Ha det bra.

Jag 9 september 20.35.
Ärligt talat, jag förstår inte vad du menar. Blandar jag ihop yttrandefriheten med rasism? På vilket sätt? Vad är det som är min "inriktning"?

Vän 1 10 september 08.31.
Tjena Kalle. Har just läst M. Gardells bok "Islamofobi". Det var ett kapitel om Jyllandsposten och Lars Vilks som jag tycker du ska läsa. [Text som inte hör hit.]

Jag 10 september 09.49.
Tja [vän 1]. Ska läsa Gardell vid tillfälle. Han är dock inte min idol, minst sagt. [Text som inte hör hit.]

Vän 1 10 september 10.11.
Man behöver inte svälja all som vanligt men det var intressant att läsa om förhistorien till de sk Muhammedkarikatyrerna. [Lite text som inte hör hit.]

Jag 10 september 14.52. Gilla: Vän 2.
[Vän 1] och [Vän 2]: Jag hittade just följande: (artikel om Muhammed-teckningarn) *. Den beskrivningen tror jag mycket på. Jag satt för en vecka sen på en fest med grannarna, där en ung man försvarade Vilks och jämförde med Pussy Riot. (Samtidigt ansåg denne man, att SD består av galningar.) Jag argumenterade emot honom i rondellhunds-frågan. Men slutsats av det? Jag tycker det är en "överanalys", att påstå att Vilks har anslutit sig till högerextremismen, genom rondellhunden, som Channa B gör. Kanske kommer tydligare uttalanden i samband med SION eller liknande. Kanske upptäcker Vilks, att Tryckfrihetessällskapet ordnar möte med Geert Wilders, som vill förbjuda Koranen, dvs inte är för tryckfrihet för alla. Kanske är Vilks så politiskt naiv som han ibland verkar. Kanske även Vilks kan utvecklas politiskt. Naiva har alla förutsättningar att gå såväl åt höger som åt vänster. "Guilt by association" är en dålig metod. Min granne är definitivt inte en högerextremist, så långt jag känner honom. Channa B skriver inte om det var rätt eller fel att slänga ut Vilks från Jamtli. Jag tycker det var dumt. Jag tillhör det gäng av politiska vettvillingar som kan läsa Hamsuns "Sult" med mycket stor behållning, trots att karln var nazist. Dessutom tror jag att risken för kristen diktatur är betydligt större än muslimsk dito i Europa och Nordamerika. Men ingen av farorna står för dörren. (Och båda är "högerextremism".)

Vän 2 10 september 15.02.
Som sagt var, han har gett sitt stöd till SION via sitt mail och det säger allt. Vilket är tråkigt. Jag glömmer honom nu och minns honom från den tiden han inte var så billig.

Jag 12 september.
[Vän 1] och [Vän 2]: Nu har jag läst 160 sidor i Mattias Gardells bok Islamofobi, inklusive kapitlet om Jyllandsposten och Vilks. 1) Bra bok. Stämmer ungefär med min uppfattning av islamofobin. 2) Dock: Jag har nog underskattat islamofobins utbredning i fallet Jyllandsposten-Vilks. Typ: massor av tidningar i Europa som kräver "rätten att skända", fast de inte använder de orden. Jag tyckte förut, att Vilks rondellhund var "onödig". Nu ser jag den som en del i massprovokationen. Som triggade motreaktioner, som triggade ... 3) Men, jag är tveksam till att Jamtlis avstängning av Vilks skulle leda rätt. Klantigt att bjuda in honom först, klantigt att genom utkastning bjuda honom på sympatier sen.

Jag 13 septebmer 11.31. Gilla: Vän 2.
[Vän 1] och [Vän 2]: Nu har jag läst hela Islamofobi. Bra bok. Mycket bra bok. Historiska och dagsaktuella jämförelser mellan religioner (och icke-religioner). Statistik. Visar, att islamofobin finns som särskild "rörelse" (t ex SD), hos breda befolkningsskikt, som starka inslag hos myndigheter och politiska partier. Visar, att muslimer i Sverige och Europa drabbas hårt av detta. Visar, att förra århiundradets antisemitism (judefientlighet) ersätts av islamofobin. Boken beskriver dock inte det som brukar kallas islamismen annat än som enstaka nedslag. Behövs inte det? Kanske inte i denna bok? Men absolut behöver den beskrivas och bekämpas. När beväpnade män skjuter Usa-ambassadörer och när egyptiska Muslimska Brödraskapet (som har presidentmakten!) i samma svep uppmanar till massdemonstrationer mot en hädisk film, då tycker jag det är lika "obehagligt" som när Sion eller Nationaldemokraterna hetsar. Därför "tycker jag inte om" att demonstrationer jag deltagit i mot Israels attacker på Gaza och Ship to Gaza - inte låtsas om att det finns ett islamistiskt problem. Mattias Gardell har varit talare vid sådana demonstrationer. Därav min ovilja mot honom. Det påminner mig om min ungdom, då man inte fick kritisera vietnamesiska Fnl. Stalinisterna i demonsrationsledningen förbjöd detta. Om Hot Chi Minh, Mao Tse Tung och Fidel Castro inte varit stalinister (eller utvecklats därtill), så hade kanske en demokratisk planekonomi som alternativ till kapitalismen kunnat få en chans. Idag är det projektet helt förrött - och det är inte mitt fel. Jag tycker inte vi ska fortsätta i samma "håll-käften"-spår. Islamister är en lika stor fara som islamofober. Båda spelar på den högra planhalvan (liksom stalinisterna gjorde). Boken Islamofobi hjälper oss med en sak, men inte med en annan. Det hade kanske varit värt ett kapitel, för att höja bokens status, för att tydligare klargöra skillnaden mellan "vanlig islam" och "islamism".

Vän 1 13 september 12.30.
Det är klart jag håller med.