Karl Petré Stockholm, Sweden KOMMENTAR Juholt vs drevet Nr B2y 2011.10.18
í
KOMMENTAR Juholt vs drevet 2011.10.18
Murdoch tvingades stänga ner en tidning efter avslöjande om slaskmetoder i journalistiken. Jag vill inte kräva nedläggande av Aftonbladet. Men kanske borde tanken på att byta ansvarig utgivare och chefsredaktör tas upp av ägare, journalistkollektiv och lämpliga publicistiska organ. Vad sägs om ett Facebook-drev i denna anda?

Se Facebook-sidan "Avgå Jan Helin". *
Se också en klargörande artikel på Newsmill. *
Förtjänstfulla analyser även hos bloggen Röda Berget i bland annat 'Helins agenda avslöjad'. * Och många andra.

Det mesta av hetsen mot Juholt verkar ha lagt sig. Men skadan i breda folklager kommer att hänga kvar. Kanske kan ett åtal mot Aftonbladet förändra saken, om det är möjligt. Fakta i målet behöver nog finnas tillgängligt och upprepas ända in i nästa valrörelse. Emellertid finns återstående frågeställningar.

1) Juholt har inte brutit mot någon regel. Klart.
2) Aftonbladet (m fl) behöver en rejäl spark i baken. Återstår.
3) Juholt tjänar tydligen 144 000 kronor i månaden. Är det rimligt för en ledare för Socialdemokratiska Arbetarpartiet?

160 000 kr på fyra år är trots allt en liten summa i förhållande till 144 000 kr varje månad. Detta och överhuvudtaget alla förmåner som riksdagsmän och andra får upprör många. Inklusive mig. Vad gör man åt det?

Jag tror inte som många av mina gamla politiska bekanta långt 'vänsterut', att man kan ge en 'normal arbetarlön' för alla arbetarföreträdare. Tyvärr! Det går inte inte införa 'socialism i ett parti'. Men jag tror inte heller som många av mina nuvarande socialdemokratiska partikamrater, att det är en icke-fråga. Höga löner och förmåner för breda skickt av förtroendevalda och tjänstemän påverkar deras sätt att tänka och agera. Det är ett stort problem för arbetarrörelsen. Och problemet måste erkännas och diskuteras offentligt. Tänkandet, ideologin formas inte bara hos borgare och kapitalister av ekonomisk ställning och social position.

Lösningen tror jag är:

*** Kartlägg och diskutera öppet. Aftonbladet får gärna hjälpa till, men på ett anständigt sätt. (En fråga: Har Jan Helin en anständig lön?)
*** Minska klyftorna inom arbetarrörelsen det mesta möjliga.
*** Inför tydliga regler och rutiner där det behövs. (Riksdan verkar 1800-talsmässig.)
*** Men framförallt måste hela samhällets klyftor minska (idag sker ju det motsatta), vilket kommer att automatiskt minska klyftorna inom arbetarrörelsen. Jämlikhet är fortfarande socialismens grundparoll.