Karl Petré Stockholm, Sweden KOMMENTAR Lyxig fransk socialist Nr B2t 2011.05.17
í
KOMMENTAR Lyxig fransk socialist 2011.05.17
IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn anklagas för en våldtäkt på hotellet i New York. (Se Dn idag. *) En annan (liknande anklagelse *) kommer då också upp i dagen, liksom ett beteende "som inte bara handlade om salongsförförelser". Vi får också veta, att den hotellsvit som IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn använde i New York kostade 3000 dollar natten. * (Hittar detta sista bara i papperstidningen Dn.)

Anklagelser och spekulationer. Till och med konspirationsteorier. Min uppfattning om detta är, att "salongsförförelser" mest är en privatsak och att våldtäkt ska hanteras juridiskt. Den nyligen avslutade rättegången mot den svenske polischefen visade, att brottsligt sexuellt beteende kan förekomma hos den som förefaller vara ädlast. Det kan plötsligt bli känt, fast ingen anat eller förstått. (Om någon borde förstått är ytterligare en dimension.) Men de 3000 dollarna är inte okända.

Strauss-Kahn är IMF-chef. Hans hotellnotor borde gå att hitta i IMF's bokföring. Kan vi få en journalistisk beskrivning av detta. Är det 3000 dollar varje natt? Vad är i övrigt hans lön, ersättningar och levnadsförhållanden? Han ger ekonomiska recept till länder som drabbar fattiga personer. För dessa gäller nog snarare 30 dollar som acceptabelt pris för övernattningar hemifrån.

Strauss-Kahn är en tänkbar presidentkandidat för det franska Socialistpartiet. För mig förefaller han vara en otänkbar representant för en politik för jämlikhet och ekologisk hållbarhet.