Karl Petré Stockholm, Sweden KOMMENTAR Mot rasism - sossar och Revolution Nr B23 2010.12.12
í
KOMMENTAR Mot rasism - sossar och Revolution 2010.12.12
Igår demonstrerade några hundra rasister och nazister i Salem. "Stoppa svenskhatet". Det sker i den kommun som häromdan utsågs till Sveriges tryggaste. Anledningen är det dråp på Daniel Wretström, som skedde där för 10 år sedan. Han var en skinnskalle från Surahammar, som råkat i bråk med några Salmesbor. Sen dess har höger och vänster demonstrerat mot varandra i Salem. Ibland med viss våldsamhet. I år bara en mindre motdemonstration som höll fram namn på personer mördade av högerextremister, t ex John Hron 1995. Så kan man göra, men allra helst borde man hålla upp namn på alla som drabbas av överagression. Håll upp såväl Johns som Daniels namn. Bägge är offer för okontrollerd dumhet. Läs en mycket bra artikel av Ulrika By i dagens Dagens Nyheter "Evelina blev vittne till mordet i Salem" *.

En annan vänsterdemonstration samlades under rubriken "Rött mot rasism" vid Slussen i Stockholm. Där talade representanter för Ung Vänster, Ssu och Unga Muslimer. Demonstrationen genomfördes med en rad fackliga fanor i spetsen. Efter en marsch genom några gator på Söder, avslutades den med ett möte på Medborgarplatsen. Där talade Metalls ordförande och biskopen i Stockholm. I vanlig ordning deltog många unga och bara några "vuxna". Det betyder å andra sidan, att det var god stämning med rejäla talkörer hela tiden under tågets gång. Vad ska vi göra? frågar en megafonflicka. Krossa rasismen! svarar tåget. När? Nu! När? Nu! När när när? Nu nu nu! Och så vidare. Det kändes skönt och hoppfullt, även om jag inte själv ropar med. Jag känner mig lite för "udda" i tåget för det. (Högerns demo syns i Dagens Nyheter, men inte vänsterns.)

När vi går genom Söders gator - Hornsgatan, Mariatorget, Sankt Paulsgatan, Götgatan - tänker jag, att så har kan man egentligen göra på olika ställen i stan. I Fredhäll, Vällingby, Årsta och Tensta. Det var många som tittade från fönstren och som såg oss på gatan. (På kvällen fick jag höra, att min dotter suttit i ett kaffe och sett oss gå förbi...)

När Metall-ordförande Stefan Lövén skulle tala, så kom två personer och ställde sig framför honom med plakat. Det ena sa ungefär: "Lövén, sparka uppåt, inte nedåt." Plakaten var underteckande med "Revolution" *. Personerna blev bortkörda och hamnade strax framför mig. Jag sa till en av dem: "Om ni ska demonstrera mot honom, så gör det vi ett annat tillfälle." Sen kom andra och pratade med dem, så jag lät det vara. Rätt vad det var hörde jag en äldre man säga ungefär "Djävla sosse" till en annan. Jag frågade om han demonstrerade mot sossarna, och han svarade ja. Jag undrade då, om han demonstrerade mot mej, vilket han gjorde. Då skakade jag bara på huvudet med en ledsam grimas.

Jag frågade inte vidare om själva saken. Men visst finns det konflikter som behöver diskuteras. Många flyktingar lever under odrägliga förhållanden i Europa och Sverige. Vilka rättigheter har papperslösa? Många utnyttjas av skrupelfriga arbetsgivare. Försvaras dessa av facket och sossarna? Till viss del ja, till viss del tveksamt. Varför tveksamt? Därför att det är svårt att hitta en rimlig gränsdragning. Rimlig för vem? Finns det några för alla människor rimliga gränsdragningar i en värld med så enorma klyftor, med så mycket förtryck, som leder till så mycket flyktingskap och migration?

Jag är glad att det finns människor som kämpar fullständigt gränslöst. Men jag tror inte att parollen "Allt nu!" går att tillämpa ens på de mest humanitära situationer. Och då kommer det alltid att finnas en konflikt mellan "sossar" och "Revolution". Jag vill gärna se, att sossarna hittar bästa möjliga lösningar. Och samtidigt vill jag att "Revolution" skriker högt. Men i detta sammanhang tror jag skrikets innehåll hade hörts tydligare, om "Revolution" hade delat ut ett flygblad med beskrivning av frågan. Det hade blivit något att tänka på. Nu blev det obegriplig plakatpolitik.

(När jag nu läser Revolutions egen beskrivning på deras hemsida, så visar det sig, att deras mot-demonstration inte ens handlade om något ställningstagande vad gäller rasism eller främlingsfientlighet. Det gällde i stället låga ungdomslöner. Desto mer omotiverat demonstrationstillfälle.)