Karl Petré Stockholm, Sweden ANALYS Den absoluta globaliseringen Nr B21 Ver Utkast 2011.03.01
í
ANALYS Den absoluta globaliseringen 2011.03.01
(Skiss)

Peter Wolodarski har i Dn 17 oktober en intressant kommentar till Tony Blairs besök i Stockholm:

Om det var ett politiskt budskap Blair försökte pränta in under Stockholmötet, så var det behovet av kontinuerlig förnyelse. I dagens globaliserade värld måste varje land, varje företag och varje parti genomgå en ständig förändring för att inte bli omsprunget i tillvaron. Så välformulerat. Man kan bara lägga till "varje individ". Jag undrar om inte kungen var lite före Blair, när han formulerade "För Sverige - i tiden". För det är det som gäller - global konkurrens till varje pris. Vilket få någonsin ifrågasätter. Förstår att ifrågasätta? Vågar ifrågasätta?

Politik för alla nivåer

Kommuner, länder, världsdelar, hela globen - att formulera åtgärdspaket på alla nivåer.

Utan globala åtgärder inget resultat

Lova och svika, eller överge de socialdemokratiska ambitionerna. Det är vad den globala realismen tvingar fram. Endast global politik kan stävja kapitalismens vildhet.

Utan global politisk rörelse inga globala åtgärder

Arbetarrörelsen är fackföreningar och partier i gemensam strid för samhällsförändring. Mot dem är borgerligheten och storföretagens ägare, om dessa inte kan fås på bättre tankar. Det är en klasstrid med bred bas bland främst arbetare och tjänstemän. Den starka rörelsen är en förutsättning för att få politiskt genomslag. Nationellt igår, globalt idag.

Bygg den röda, den gröna och den rödgröna rörelsen globalt

Hållbarhet för den gröna rörelsen, jämlikhet för den röda. Bägge lika nödvändiga. Bägge lika globala.