Karl Petré Stockholm, Sweden KOMMENTAR Hallå Borg - resurserna har tagit slut! Nr B0d 2010.08.21
í
KOMMENTAR Hallå Borg - resurserna har tagit slut! 2010.08.21
Aj aj, nu har vi gjort det igen - konsumerat för mycket. Det som ju skulle räcka hela året tog visst slut idag. Attan också, att mänskligheten ska va så dålig på att hålla budget. Har den inte lärt sig ekonomikursen. Ekonomi betyder hushåll. Man håller alltså i sina utgifter, så att man inte överskrider sitt konto. Det där har vi ju pratat så mycket om på senare tid. Grekerna till exempel, dom har ju varit väldigt slarviga och osmarta. Fifflat med bokföringen och tagit ut för mycket i förhållande till hur mycket de har tillgång till. Och nu visar det sig att den där mänskligheten inte är bättre den. Undrar om det inte vore bäst att kalla in Europa-mästaren på ekonomi, han Borg. Jag menar, han har ju verkligen sagt och visat, att så där får man ju inte göra. Man får inte överskrida budget, typ.

Okej, vad gäller det. Jo, kolla in www.wwf.se, alltså Världsnaturforndens svenska vebbsajt*. Där står: "Jorden resurser tar slut på lördag 21 augusti." Eller besök Global Footprint Network, www.footprintnetwork.org*. Där står: "August 21 is Earth Overshoot Day". Wwf säger, att vi idag har konsumerat så mycket resurser som jorden klarar av att producera för hela året. Om vi fortsätter att leva som idag krävs det två jordklot år 2030.

Eftersom jag vet att Borg läser den viktiga dagspressen, så har han ju alltså läst om detta i Dagens Nyheter, som skrev om det idag. Så imorgon kommer han att kalla till presskonferen. "Kära svenskar", kommer han att säga. "Ni vet ju vad jag har sagt om vissa länders slarviga levnad. Grekland framförallt, men också flera andra. De har levt över sina tillgångar. Fy för dem! Vi svenskar har haft en annan moral, minsann. I alla fall vi som är med i Alliansen. Överskott, nej då. Vi vill ju till exempel sänka skatten för pensionärer, typ. Men det, vet ni ju, det kan vi inte göra om inte det finns tillräckligt med resurser. Nu visar det sig att resurserna tagit slut igår, så då är det enda ansvarsfulla, att låta pensionärernas berättigade önskemål vänta ytterligare nån tid med att blir förverkligat. Och sen måste vi nog sänka a-kassan lite till, för det finns ju så lite resurser, så. Ja ni förstår, det här med Earth Overshoot Day är nåt som vi tar på största allvar."

Nä, det blir ingen presskonferens. För det går inte att få till något vettigt att säga. Men jag undrar vad han tänker, när han läser Dn. Kan det där vara sant? Är det inte överdrivet? Eller tror han att det är sant, men vet inte vad han ska göra åt det? Eller kanske han tänker, att om man klarar den svenska stadsbudgeten, så är det det bästa sättet för oss nu levande svenskar att bli mest konkurrenskraftiga och vinna striden om det lilla resursutrymme som finns. Nån måste ju bli utan, måtte det inte bli vi som röstar på Alliansen iår! Det måste finnas någon anledning till att han håller tyst.