Kalle Petré Stockholm, Sweden 2018.10.11 Nr 2uc ARTIKEL Självklar S-regering?
Sänd till Dagens Etc 3 okt, men inte publicerad.
Göran Greider har skrivit en märkligt aggressiv ledare i Dagens Etc 3/10 *. Den riktar sej mot den "absurda" vänster, som vill "avstå från att regera". Det låter nästan som i Venezuela. Aldrig ska man "frivilligt ge bort makt" ! Själv har jag i denna fråga rakt motsatt åsikt. Men situationen kräver verkligen ordentliga diskussioner om taktik. Nåt för Dagens Etc att journalistiskt gräva i!

Vi har ett knepigt läge. En majoritet har avsatt Löfven. Men Alliansen står inte för att de är en del av denna majoritet, skriver Greider. Men det gör ju inte han heller. Greider låtsas som att det finns tre block - ett vänster, ett Alliansen och ett odefinierat, obehagligt. Det största är vänster, alltså har de rätt att regera, säger han. Men herregud, Sd + Alliansen = borgarna. Det måste väl ändå Greider anse?! Allt taktiserande snack kommer inte förbi detta. Det står ca 60 mot 40 till borgarnas fördel i riksdagen.

Om S skulle "dra sig tillbaka", skulle det döma sej själv till döden, säger Greider. Nu är det väl inte den taktiska frågeställningen, som förminskar och till och med förintar S-partierna runt om i Europa. Utan precis tvärtom. S söker samarbete kring, regerar med och genomför själv borgerlig, nyliberal politik! Det är detta som dominerar sedan 30 år. Det är detta som "dödar" arbetarrörelsen.

Vilket "alternativ är sämre"? 1) Om man lyckas klänga sej fast vid makten, så kan man mildra högervågen. 2) Om man går i opposition, så kan man tydliggöra en alternativ politik. Man kan önska det ena eller andra, men vem vet? Det finns väldigt många aspekter av detta val. Det avgörande för Sverige är nog detsamma som för andra länder - att en rörelse (som även Greider önskar) börjar gro och får styrka. Inom och utanför de rödgröna partierna. En opposition inom S. Stridbara fack. Ett Momentum.

Men denna rörelse måste prata i andra termer än S-ledningens blocköverskridning. Den måste "föra de mångas talan gentemot de få". Den måste ha en radikal politik för jämlikhet och klimat på sitt program. Den måste se, att det finns två "nationalismer". Sd's bruna, som även finns inom Kd och M. Men även den så kallade liberala. Den som kämpar för just "Sverige" i den globala konkurrensen, med svåra konsekvenser för ett anständigt samhälle i Sverige och globalt. C är numera extrem-liberalt. Och naturligtvis L. Men även S-ledningens politik domineras av liberalism och "globalism". Socialistiska ansatser (med socialistisk globalism) göre sej icke besvär. Sen finns naturligtvis åtskilliga politiska drag hos S, som är mer vänster än Alliansen. Det är ju än så länge ett arbetarparti, gudbevars.

Vi lever i en väldigt ojämlik värld. I Sverige blir den allt mer ojämlik. Klass, kön, landsbygd, etnicitet. Och vi lever i en värld som hotas/drabbas av miljökatastrof. Det har beskrivits många gånger i Dagens Etc. S-ledningen har ingen egentlig politik mot detta. Samarbete med borgare lär inte kläcka nya radikala program. Återstår att formulera detta program i motstånd mot nuvarande S-ledningen. Går det, om hela partiet ska sluta upp i samarbetet med "mitten"? Knappast. Eller hur vill Greider, att en tillräckligt bra politik utvecklas inom och utanför S?