Kalle Petré Stockholm, Sweden 2012.04.23 Nr 2ky
Artikel Medborgare - inte skattebetalare
Två personer påpekar i ST ordvalens betydelse. Idag talas ofta om de stackars skattebetalarna, som drabbas av det hemska skattetrycket.

Citat från Wikipedia: Skattebetalarnas Förening ”grundades våren 1921 på initiativ av Marcus Wallenberg för att verka för största möjliga sparsamhet med skattebetalarnas medel.” Så är det.

Vilka är då skattebetalarna? Man kunde tro att det är alla, men det är inte riktigt sant. Skattebetalarna är de som betalar skatt och ju mer skatt man betalar, desto mer skattebetalare är man. De som betalar mycket skatt ska visst tycka, att samhället tar väldigt mycket pengar ur deras plånböcker. Dessa pengar är samhällets ekonomiska tillgångar.

Känslan av detta tjat blir, att de som betalar mycket skatt borde har mer inflytande över hur pengarna används. Alltså återgång till forna tiders rösträtt efter ekonomisk styrka.

Men samhället består av medborgare. Som sådana är vi alla lika och bidrar på olika sätt till samhällets väl, inte bara via skatten. Och som medborgare ska vi naturligtvis ha koll på att samhällets förvaltare inte felaktigt förslösar pengar.

Men inte nog med det. Vi ska också se till att detsamma gäller all ekonomi av samhällelig karaktär. Vill vi att stora summor förslösas på lyxkonsumtion åt aktieägare, bonustagare, toppavlönade och arvtagare? Vill vi att stora delar av befolkningen inte får möjlighet att ”att bli skattebetalare” med nuvarande höga arbetslöshet? Vill vi från morgon till kväll dränkas av miljarddyr reklampropaganda? Vill vi att skattepengar fifflas bort på kanalöar? O s v.

Ordet skattebetalare är ett borgerligt ord, som inte bör användas av socialdemokrater. Säg medborgare!

(Publicerad i Stockholmstidningen 2012.04.23)